Surdejspizza eller alm.
Der er altså ikke noget bedre, end en lækker hjemmelavet pizza. Med en helt tynd og sprød bund. Det slår altså pizzamandes med flere længder.
Dejen kan stå på køl i flere dage. Jeg pakker det hakkede oksekød i flade poser, inden det kommer i fryseren, så tør det ret hurtigt op. Og skal bare lige krammes med krydderier inden brug.
Tomatsovsen laver jeg i en stor portion, fryser den ned i små bøtter med ca. 2 spsk. i hver, det passer til 2 pizzaer.
Min ynglings pizza er med tomatsovs, oksekød der er kastet på i små klumper, det kan sagtens nå at blive tilberedt, bearnaisesovs og ananas. Der er ikke ost på min pizza, for jeg bryder mig ikke om ost.
Du kan selvfølgelig komme lige præcis det fyld på du ønsker. Det eneste du skal huske, er ikke at overfylde din pizza.
Jeg er den heldige ejer af et bagestål. Et bagestål er laser skåret i mange lag, der leder varmen 18-20 gange bedre end en sten. Har du ikke et bagestål, kan du bruge en ganske almindelig bageplade, resultatet bliver ikke det samme, men det kan lade sig gøre. Ellers er et bagestål et godt julegave/fødselsdags ønske.
Er du ikke gode venner med surdej, så brug 5 gram gær i stedet for og følg opskriften med foldninger osv. Vil du have en velsmagende pizzadej, er det en stor fordel også med gær, at lave dejen aftenen før, du skal lave pizza, så dejen kan nå at trække godt smag.
Dejen har godt af, at komme ud på bordet 1-2 timer før brug. Og husk en kagerulle er no go, da de fine luftbobler i dejen bliver ødelagte og det er dem der giver en lækker sprød kant.
Durummel er genialt til, at trykke dejen ud i, da durum ikke hænger fast i dejen, men fungere som et arbejds redskab. Kom både durum på bordet og på fingerspidserne og rigeligt af det. Dejen skal kunne køre rundt på bordet, uden at hænge fast.
Start altid med at trykke med fingerspidserne hele vejen rundt langs kanten, ca. en cm inde, så du får en kant på pizzaen. Vend den om og gør det samme.
Herefter trykkes dejen fra midten og ud.
Skal pizzaen være større. kan den enten strækkes over to knytnæver eller på bordet.
Equipment
- Bagestål
Ingredienser
Dej:
- 75 g Surdej, modnet. Altså når surdejen er fodret og klar. Eller 75 g overskuds surdej eller 5 g gær
- 2,5 dl Koldt vand
- 1 tsk. Salt
- 4 spsk. Olivenolie
- 400 g Tipo 00 mel
Tomatsovs:
- 2 ds Tomater
- 2 stk. Løg, groft hakket.
- 5 fed Hvidløg
- 1 spsk. Oregano
- 1 spsk. Paprika
- 1 tsk. Chipotle chili eller chili flager
- Salt og Peber
Oksekød:
- 125 g Oksekød
- 1/2 tsk. Salt
- 1 spsk. Sort peber friskkværnet
- 2 fed Hvidløg
- 1-2 tsk. Paprika
- 1 tsk. Chiliflager
- 2 spsk. Sød chilisovs
Andet:
- 1 stykke Rød chedder. Riv det selv, det smager så meget bedre
- Oregano
- Spinat eller hvad du bedst kan li`
- Baconskiver, meget tyndt skåret
- Champignon vendt med paprika
Sådan gør du
Dej:
- Rør alt sammen på røremaskine i ca. 10 min. til dejen slipper skålens kanter.
- Smør en condibøtte eller anden bøtte med låg, med olivenolie.
- Kom dejen i bøtten og fold dejen. Alle 4 siden foldes ind under dejen.
- Dejen hæver 30 min på køkkenbordet.
- Fold igen dejen.
- Sæt dejen på køl til næste dag.
- Næste dag tages dejen ud 3-4 timer før pizzaen skal laves.
- Lad dejen stå på bordet 2 timer.
- Hæld dejen ud på bordet og del i 4.
- Hvert stykke foldes ind over sig selv på alle 4 sider.
- Vend dejen om og spænd dejen op. Læg din hånd over dejen som en hule og rul dejen rundt under håndhulen. Dejen skal sidde lidt fast på bordet, så dejen bliver spændt op.
- Drys bordet med durum mel.
- Læg alle 4 dej boller på durum melet, drys durum mel over dej bollerne, kom film over og lad dej bollerne hvile på bordet 1-2 timer.
- Læg bagestål i ovnen og skru op på max. Stålet skal varme op i minimum 40 minutter. Har du ikke et bagestål, kan en bageplade bruges på samme måde. Når bagestålet er varmt, kan du bage flere pizzaer i træk eller bage en gang boller, nu når stålet er varmt.
- Så er din dej klar til, at blive til pizza.
- Jeg trykker min dej ud med fingerspidserne i godt med durum mel på bordpladen.
- Kom tomatsovs, ost ( revet rød chedder ), oksekød i små klumper på størrelse med en teskefuld på pizzaen og hvad du ellers ønsker af fyld.
- Bages 6-10 min
- Den færdige pizza drysses med oregano og spinat, eller hvad du ønsker.
Tomatsovs:
- Alt koges i en gryde ved svag varme en times tid, så det er kogt godt ind og ned til det 1/2.
- Jeg fryser tomatsovsen ned i små bøtter med ca. 2 spsk. i hver. Så er tomatsovsen klar til næste gang vi ønsker pizza.
Oksekød:
- Ælt alt sammen med hånden. Brug en engangshandske.