Kvædechutney.
Chutney er et lækkert tilbehør til julens lidt fede mad og især til juleanden. Men chutney går også godt til feks. kyllingbryst, oven på en sammenkogt ret, på ris eller på en karryret. Og nå ja, oven på et godt stykke ost, måske skimmelost. Chutneyen kan køres op og ned i styrke, alt efter smag ved at justere med chilien.
Jeg er så heldig, at have et kvædetræ i min have. Har du ikke det, kan kvæder købes hos grønthandleren.
Kvæder har en fantastisk duft, en vildt lækker parfumeret smag og en fantastisk fin farve. Kvæder indeholder ret meget pektin, så der skal ikke yderligere tilsættes noget tykningsmiddel. Og så er kvæder ret hårde inden kogning, de ligner et stort loddent hårdt æble. Kvæder er modne sidst på efteråret, når de er gule og har fået et loddent lag.
Har du mange kvæder, er de også virkelig en dejlig smagsgiver inde i anden juleaften.
Equipment
- En gryde
- Glas med låg
Ingredienser
Kvædechutney:
- 800 g Kvæder, uden skrald og kernehus
- 2 stk. Rødløg
- 2 fed Hvidløg
- 300 g Sukker
- 2 dl Æblecidereddike
- 3/4 dl Vand
- 1 stk. Chili
- 5 stk. Stjerneanis
- 10 cm Kanelstang
- 15 stk. Hele nelliker
- 1 tsk. Stødt kardemomme
- Atomom/cognac
Sådan gør du
Kvædechutney:
- Skrald kvæderne og fjern kernehuset.
- Skær kvæderne i tern i forskellige str. så nogle koger ud og nogle beholder faconen.
- Skrald rødløget og skær i skiver eller tern, alt efter smag.
- Befri hvidløget for hinden og skær i små tern.
- Kom alle ingredienserne minus atamon i en gryde og lad det små koge i 30-40 min, til det er tyknet.
- Kog dine glas og vend enten cognac eller atamon i.
- Kom din ny kogte kvædechutney på glas og luk dem til.
- Lad chutneyen trække en uges tid.