Juleboller
Der er da ikke noget mere julet, end en julebolle. En lækker fuldfed bolle med appelsin, nødder, kardemomme og marcipan som nydes lun med smør på.
Juleboller er mange ting, det her er blot min version. Der er nogle der bruger sukat, som sikkert er meget julet, men det bryder jeg mig overhovedet ikke om. Til gengæld syntes jeg, at kardemomme er et must i juleboller.
Antal: 16 stk
Ingredienser
- 25 g Gær
- 2 1/2 dl Sødmælk
- 2 stk Æg
- 1/2 tsk Salt
- 2 spsk Lys sirup
- 2 spsk Olivenolie
- 1 tsk Kardemomme
- 500 g Hvedemel
- 100 g Blødt smør
- 50 g Hasselnøddeflager
- 1 stk Øko Appelsin, skallen
- 1 stk Øko Citron, skallen
- 100 g Revet Marcipan
Pynt:
- 1 syk Æg
- Hasselnøddeflager
- Svensk Perlesukker
Sådan gør du
Dej:
- Lun mælken og rør gæren ud i.
- Tilsæt salt, olie, sirup, æg, kardemomme og 1/2 delen af melet, rør.
- Tilsæt resten af melet.
- Når alt mel er integreret i dejen, tilsættes smørret i små bidder i mens der røres.
- Dejen røres i ca. 8-10 min til den slipper skålens kanter.
- Når dejen er færdig rørt, tilsættes hasselnøddeflager, revet marcipan, revet appelsinskal og revet citronskal. Der skal kun lige røres, ved svag hastighed, til ingredienserne er optaget i dejen.
- Lad dejen hæve til dobbelt str. Enten i en smurt condibøtte eller med film over skålen.
- Del dejen i 16 stykker og spænd dem op og læg på en bageplade med bagepapir.
- Efterhæver 30 min med et viskestykke over.
- Ovnen tændes på 200 grader varmluft.
- Pensel bollerne med et sammenpisket æg.
- Drys med hasselnøddeflager og svensk perlesukker. Tryk let pynten ned i bollerne,
- Bages midt i ovnen ca. 20-25 min.
- Mål temperaturen på bollerne med et termometer. 98 grader så er bollerne færdigbagt.
- Afkøles på en bagerist.
- Velbekomme