Dag1:
Rør sirup og salt ud i overskuds surdejen.
Tilsæt gær og vand og rør godt.
Tilsæt rugmel, fuldkornshvedemel og malt mel, rør det godt sammen med en slev. Dæk skålen med film og lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
Dag 2:
Tilsæt en juleøl sammen med kernerne og rør det godt sammen.
Spray en rugbrødsform med fedtspray og kom rugbrødsdejen op i.
Bank formen let i bordet et par gange.
Stik en stegegaffel ned i dejen, helt ned til bunden, mange gange, så dejen kan få luft under bagningen.
Dæk formen med film og lad den efterhæve på køkkenbordet 5-6 timer. Der skal været små luftbobler i overfladen, når rugbrødet er færdighævet.
Stil formen i en kold ovn.
Tænd oven på 190 grader over og under varme.
Det tager ca. 2 timer at bage brødet.
Når brødet er 98 grader, er det færdigt.
Vend brødet ud på et viskestykke, pak det ind i viskestykket.
Kom det i en plastpose. og afkøl helt.
Varmen og fugten i posen giver en blød skorpe, så rugbrødet bliver skærebart.
Når brødet er helt koldt tages det ud af posen og viskestykket.
Opbevares i en plastpose.
Rugbrødet er fryseegnet.